11.14.2012

Как да се почувстваме по-добре с помощта на скалата за емоционално ориентиране?

Сигурно ви се е случвало, когато се чувствате наистина зле и някой ви каже "мисли позитивно" - колко дразнещо е това? Абе ако можех да съм позитивен в момента, щях ли да се чувствам зле??? Абсолютно вярно! Нагледно можем да видим това на диаграмата по-долу. Позитивните и негативните емоции са много далеч вибрационно една от друга и не е възможно да направим скок от "в депресия съм" (22) до "изпълнен съм с надежда" (5) - крачката е прекалено голяма! 
Можем обаче да ползваме скалата за емоционално ориентиране!
В диаграмата ще видите 22 от най-често срещаните емоции и колкото са по-нагоре, толкова са по-позитивни и щастливи, долните ни карат да се чувстваме зле. 
И така - когато се чувстваме зле, можем да намерим емоцията, която изпитваме (гняв, страх, отчаяние, обезкуражаване и т.н.) и да потърсим пътя към следващата стъпка нагоре. Това може пак да е отрицателна емоция, но тя ще е с малко по-висока вибрация, това ще е една или  няколко стъпки по-нагоре към целта. Например, емоцията на гнева (19) ни кара да се чувстваме зле, но ако изпитваме чувство за вина, малоценност и неувереност (21) и се качим от 21 на 19 - това е прогрес, стъпка нагоре. Защото при чувството за вина и малоценност и неувереност ние усещаме, че не можем да направим много, обезсилени сме, нямаме енергия, страхуваме се да направим крачка в която и да е посока. Докато емоцията на гнева сякаш ни дава сили, тя е по-енергична, по-действена. И макар че пак не е положителна, от нея можем да се изкачваме още по-нагоре.  
Такива скали за емоционално ориентиране има много - по-долу може да видите Скалата за емоционално ориентиране/ръководство, публикувана в книгата "Искай и ще ти се даде" (по-правилно би било заглавието да е преведено като "Искай и ти се дава" на Джери и Естер Хикс.

Ползвайте тези скали само като ориентация, защото различните думи за емоции може да съдържат малко по-различно значение и вибрация за различните хора. Важно е да схванете идеята - стремежът винаги е да се почувстваме МАЛКО ПО-ДОБРЕ. Да намерим къде сме и да тръгнем нагоре.

Ако се намирате в ниско-вибрираща емоция, може да се придвижите нагоре по тази скала с едно или няколко стъпала, но не можете да прескочите от депресия към радост изведнъж, става постепенно, преминавайки през други чувства, например от страх към яд, после към надежда и после към радост. С благодарност към Абрахам, Естер и Джери Хикс и всички други, които са ангажирани в разпространяването на това послание.



1 . Радост/Благодарност/Изпълненост със мощ/Свобода/Любов 
2 . Страст
3 . Ентусиазъм/Пламенно желание/Щастие
4 . Позитивно очакване/Вяра
5 . Оптимизъм
6 . Надежда
7 . Доволство, удовлетворение
8 . Скука
9 . Песимизъм
10. Неудовлетворение/Раздразнение/Нетърпеливост
11. Усещане за претовареност, претрупаност, несправяне с всичко
12. Разочарование
13. Съмнение
14. Притеснение
15. Обвиняване на друг/и
16. Обезкуражаване
17. Яд
18. Отмъщение
19. Омраза/Ярост, гняв
20. Ревност, Завист
21. Неувереност/Вина (собствена)/Чувство за малоценност
22. Страх/Скръб/Депресия/Отчаяние/Безсилие
23. Апатия


Движението по тази скала може да е нагоре или надолу.

Ето една илюстрация на емоционална скала и как работи тя в двете посоки - нагоре и надолу.


И след това - няколко бързи съвета как да се придвижваме нагоре по синята спирала, вместо да се свличаме надолу в посока на неприятните положителни емоции



  • Научете се да наблюдавате, да усещате емоционалното си състояние и да го осъзнавате непрекъснато. 
  • Бъдете добри - към себе си и към другите.
  • Прегледайте любимите си занимания и забележете кои от тях резултатно отвличат мислите си от проблемите ви. Намерете и други начини за това.
  • Открийте места, достатъчно наблизо до вас, където често бихте могли да прекарате няколко минути сред природата.
  • Изучете силните си черти и ги прилагайте в живота си.
  • Забележете кога вътрешния ви негативен критик "грабва микрофона" и не му позволявайте това. Помислете дали тези мисли, които ви внушава, всъщност са верни? Противопоставете се на негативното му мислене.
  • Медитирайте осъзнато. Медитирайте върху добротата, обичта и любовта
  • Свикнете да отделяте време всяка сутрин, за да изпитвате благодарност за всичко, което имате в живота си. 
  • Научете се да се потапяте за по-дълго време в положителните емоции и да им се наслаждавате. Когато се чувствате добре, удължете времето, през което се наслаждавате на тази емоция.
  • Визуализирайте бъдещето си, както желаете да бъде. Усетете го действено, живо, сякаш вече сте там и се насладете на тази картина.
  • Създайте висококачествени връзки с други хора. Отрежете от живота си "отровните хора, които ви изморяват или ви карат да се чувствате зле и намерете други - хора, на които може да се доверите и да поговорите, както когато се чувствате недобре, така и да споделите радостта си, когато сте весели. 

No comments:

Post a Comment